Uit "The Algemeneiner" door Lea Speyer, 5 januari 2017

Israëlische ambassade in Ierland verwerpt komende conferentie over Onderzoek Afschaffing van de Joodse Staat als 'onverenigbaar met democratische waarden en academische discussie'. Een vertegenwoordiger van de Israëlische ambassade in Ierland reageerde woensdag, 4 januari 2017, hard op het nieuws van een geplande universitaire conferentie voor het verkennen van de afschaffing van de Joodse staat. Onder verwijzing naar "het internationaal recht en de staat Israël: Legitimiteit, Exceptionalism en verantwoordelijkheid" - georganiseerd door University College Cork (UCC) - de vertegenwoordiger zei dat het "onverenigbaar is met de waarden van democratie en gaat in tegen de essentie van de academische discussie". Verder sloeg de ambassade zeer terecht hard terug naar de organisatoren van de conferentie voor "het bevorderen van een ongebalanceerde agenda binnen de academische instellingen die probeert Israël te demoniseren en te delegitimiseren".
"De bevooroordeelde benadering door zulke activisten dient slechts om haat tegen de staat en haar bevolking te propageren," zei de woordvoerder van de The Algemeiner. De conferentie heeft ook de woede opgewekt van diverse joodse en pro-Israel groepen in Ierland, die scherp UCC's besluit bekritiseerden om het evenement te organiseren. 

Een woordvoerder van de "Jewish Representative Council of Ireland" (Raad van joodse vertegenwoordigers in Ierland) noemde de gebeurtenis "een anti-Israël-haat-feest," daaraan toevoegend, dat "ervaring heeft geleerd, dat wanneer een verhaal gericht op de vernietiging van de Joodse staat wordt toegestaan om te gedijen, antisemitisme volgt". Een lid van de belangenorganisatie van Irish4Israel (Ieren voor Israël) zei dat, terwijl zijn groep het er niet om is te doen het evenement te annuleren, zij hoopt "dat UCC zal zorgen voor evenwicht en billijkheid en beide partijen aan het woord laat, wat kan resulteren in een veel succesvollere conferentie, in plaats van het creëren van een anti-Israël echo kamer".
Dr. Denis MacEoin, voorzitter van de North-East Friends of Israel (Noord-Oost Vrienden van Israël) in Engeland en een vooraanstaand lid bij het Gatestone Institute - die nauwlettend de activiteiten van de organisatoren van de conferentie volgt sinds de agenda voor het eerst werd geïntroduceerd in 2015 - waarschuwde dat "men wereldwijd niet het daarin verstopte vooroordeel zal doorzien... en zal denken dat het de presentatie van perfect wetenschappelijke bewijs van Israëls kwaad is, wat zal leiden tot ondersteuning voor oproepen om te worden weggevaagd".
Volgens de organisatoren van de conferentie, is het doel van het evenement voor een deel om "een debat te genereren over legitimiteit, exceptionalisme en verantwoordelijkheid in het kader van het internationaal recht zoals uitgelokt door het karakter van de staat Israël". "Thema's" zijn onder meer te onderzoeken hoe het "karakter van de Joodse staat diepgaande invloed heeft op het economische, constitutionele, politieke en sociale leven van ... niet-joodse Arabieren en hoe joodse nationaliteit enkele vitale privileges schenkt" Sprekers gepland om de conferentie bij te wonen en te vertegenwoordigen zijn een stel radicale anti-Israël activisten en academici.
De conferentie was oorspronkelijk gepland om vorig jaar plaats te vinden aan de Universiteit van Southampton in Groot-Brittannië, maar werd met heftige bezwaren geconfronteerd. Toen Southampton haar uitnodiging introk, beschuldigden organisatoren van de conferentie joodse en pro-Israel groepen, zeggend dat het incident neerkwam op "ernstige onderdrukking van academische vrijheid," en dienden tevergeefs twee afzonderlijke rechtszaken tegen de universiteit in.
"Internationaal recht en de staat Israël" is zal plaatsvinden tussen 31 maart en 2 april 2017.