Silicon Wadi

Silicon Wadi (עמק הסיליקון, Emek HaSilikon = Silicon Valley, de vergelijkbare naam van het belangrijkste hi-tech gebied in California) is een gebied met een hoge concentratie van hoogwaardige, technologische industrieën verspreid over de 187 kilometer lange Kust Vlakte ( מישור החוף , Mishor HaChof) in Israël, waar 70% van de Israëlische bevolking woont. Silicon Wadi wordt beschouwd als de tweede in belangrijkheid naast zijn Californische tegenhanger.
Vooral het gebied rondom Tel Aviv en gebieden rondon de steden Ra'ana, Herzliya, Caesarea, Haifa, de academiestad Rehovot en het naburige Rishon Le Zion. Recenter zijn hebben zich rond Jeruzalem ook hi-tech gebieden gevormd zoals de twee science parken in Malha en Har Hotzvim, evenals de steden YokneamIllit in het noorden en Airport City nabij Tel Aviv.Geschiedkundig

De Israëlische hi-tech bedrijven begonnen zich te ontwikkelen de zestiger jaren van de vorige eeuw. In 1961 werd ECI Telecom gesticht, in 1962 gevolgd door Tadiran en Elron Electronics beschouwd als het lievelingskind van Israël. En het aantal internationaal succesvolle bedrijven bleef jaarlijks toenemen tot in het begin van de jaren negentig. Motorola was de eerste, grote Amerikaanse onderneming en zette een Research & Development eenheid in Israël op.
Aanvankelijk ontwikkelde men hier draadloze producten zoals op afstand bedienbare irrigatiesystemen (remote irrigation systems) later gevolgd door de ontwikkeling van de aanvankelijk beroemde 68030 processoren in bijv. de Apple computers gevolgd door steeds geavanceerdere types.uit deze processor familie. Na het Franse wapenembargo van 1967 werd Israël genoodzaakt een eigen militaire industrie te ontwikkelen gericht op het ontwikkelen van technologisch overwicht op de haar vijandig gezinde, omringende buurlanden. Enkele van deze militaire industrieën begon zich meer op civile toepassingen van militaire technologie te richten. In de zeventiger jaren kwamen steeds meer commerciële innovatieve ontwikkelingen op gang, waarvan vele gebaseerd op Research & Development uit het militaire industriële complex. Scitex bijvoorbeeld ontwikkelde snel roterende drums voor de digitale printersystemen vanuit haar kennis op het gebied van elektronische oorlogvoering systemen.

Opkomst van de wereldwijde software markt

Langzamerhand verlegde de internationale computerindustrie het accent vandehardware naar de software. Er was genoeg intellectueel potentieel onder Israëlische jongeren om in deze ontwikkelingen te participeren. Israël ontwikkelde een leidende positie in de wereldwijde software markt. In de tachtiger jaren ontstonden vele hoogwaardige software bedrijven. Elk bedrijf kwam wel met die niches in de markt die niet gedomineerd werd door Amerikaanse bedrijven en tussen de jaren 1984 en 1991 groeide alleen al deze software branche uit in omvang van 5 millioen naar 110 millioen dollar. Vele intellectuele producten vonden hun oorsprong bij de MMRM ingenieurs, de Israëlische elite in 1960 opgericht door de IDF. Hi-tech bedrijven vervolgde haar gevecht door deze periode met marketing en de vele ontwikkelde producten. Zo was er nog in 1970 de ontwikkeling van de mini-computer door Elbit, die helaas niet in staat was dit mooie product met succes in de markt te zetten.

De booming hi-tech in de negentiger jaren van de vorige eeuw

De booming hi-tech in de negentiger jaren van de vorige eeuw. In de negentiger jaren kwamen de hi-tech industrieën pas goed op gang in Israel vooral ook vanwege de internationale media aandacht voor het toenemende bewustzijn van de opkomende vernieuwingen in het land. De groei nam toe, terwijl gelijktijdig een nieuwe stroom Russische immigranten de beschikbare hi-tech werkkrachten kwamen versterken. De Oslo Vredesakkoorden leken het investeringsklimaat te doen toenemen en Silicon Wadi begon zich verder als een aanzienlijk hi-tech conglomeraat te ontwikkelen. Silicon Wadi vandaag de dag

Silicon Wadi vandaag de dag


Over een periode van meer dan 40 jaar voorzag de lokale behoefte van de Israëlische expansie omdat de bevolkingsgroei in die tijd nog snel toenam en gelijktijdig ook de levensstandaard. De laatste jaren werd de industrie nog meer gestimuleerd door de vraag naar geavanceerde Israëlische technologieën, software, electronica en technisch verfijnde apparatuur. Israël kreeg hoge staat van technologisch niveau als gevolg van een skala van hoge opgeleidinen en door velerlei Research & Development. De regering stimuleert voortdurend uit haar ontwikkelingsbudget de industriële groei door het verstrekken van leningen met lage rente.  De grootste beperkingen voor de industrie zijn het gebrek aan eigen grondstoffen en energiebronnen en de beperkte afzetmogelijkheden op de thuismarkt. Vergeleken bij Amerikaanse afgestudeerden die sneller geneigd zijn te kiezen voor een goede leidinggevende of bestuurlijke functie in de traditionele grote corporaties vindt men onder de Israëlische afgestuurden eerder startende IT ondernemers of kiezen ze juist voor het mee opzetten van een startende onderneming. ICQ, bijvoorbeeld, is een van 's werelds meest bekende Israelische software producten, ontwikkeld door vier jonge ondernemers. En IBM, om maar weer een te noemen, heeft zijn IBM Content Discovery Engineering Team in Jerusalem.

Economie
Grote internationale hi-tech bedrijven hebben hun R&D gevestigd in Israël. We noemen er een aantal van zeer grote namen: Intel, IBM, Google, Hewlett-Packard, Philips, Cisco Systems, Oracle Corporation, SAP, BMC Software, Microsoft, Motorola and Computer Associates. Maar ook de eigen Israëlische high-tech bedrijven zijn de regio gevestigd: Zoran Corporation, CEVA Inc, Aladdin Knowledge Systems, NICE Systems, Horizon Semiconductors, RAD Data Communications, Radware, Tadiran Telecom, Radvision, Check Point Software Technologies, Amdocs, Babylon Ltd., Elbit, Israel Aircraft Industries en de ontwikkelaar en producent van zonne-energie apparatuur Solel Veel van deze bedrijven zijn vertegenwoordigd op de NASDAQ, met eigen Israel Index. Het vooraanstaande Newsweek Magazine noemde Tel Aviv onlangs een van de "Hot High-Tech Cities". Intel ontwikkelde hier zijn nieuwste dual-core Core Duo processor op het Israel Development Center in het Merkaz Ta'asiya ve'Meida (Scientific Industries Center) in Haifa. Dit zijn zo een aantal voorbeelden van bedrijven met al die positief gedreven landgenoten die op deze indrukwekkende wijze hun bijdrage leveren aan de opbouw van de Israëlische economie.