(TAU - Tel Aviv University)

Een opmerkelijke nieuwe uitvinding van prof. Yoram Shapira en zijn team van ingenieurs - een netwerk van kleine sensoren zo klein als een dauwdruppel met de naam 'Smart Dew' - zal zelfs de meest vastberaden indringers traceren. Verspreid voorkomend buitenshuis op de rotsen, op omheiningen en deuropeningen of binnen op de bodem van een bank, de Dewdrops zijn een volledig nieuw en kosteneffectief systeem voor de bescherming en beveiliging van grote delen van het onroerend goed. Prof. Yoram Shapira en zijn en zijn team van ingenieurs heeft een bijdrage geleverd aan aan de wetenschap van kleine voorwerpen in ons ruimtetijdperk door de ontwikkeling van dit nieuw soort gereedschap.

Tientallen, honderden en zelfs duizenden van deze uitermate kleine Smart Dew sensoren - elk uitgerust met een controller en RF zender / ontvanger - kan zelfs een draadloos netwerk vormen om de verschillen tussen mens, dier, auto en vrachtwagen in een ruimte waar te nemen. 'We hebben een generiek systeem ontwikkeld, dat geen beperkingen heeft', zegt prof. Shapira. 'Dit maakt het vooral handig voor grote bedrijven of zelfs de grenzen van landen waar het moeilijk en soms onpraktisch is hekken te installeren of ze voortdurend te controleren. 'De meeste mensen zouden zich nooit de mankracht kunnen veroorloven om zulke grote eigendommen te beschermen', vertelt prof. Shapira. 'In plaats daarvan hebben we deze Smart Dew gemaakt om dat werk te doen. Het is onzichtbaar voor een indringer en het kan een signaal afgeven, dat iemand het pand heeft betreden. De goedkoopste en slimste oplossing op de markt.' Prof Yoram Shapira: 'Elke individuele 'dew droplet' kan een inbraak in een parameter van 50 meter detecteren (ongeveer 165 voet). En tegen een kostprijs van 25 cent per 'druppel',
Prof Shapira, zegt dat zijn oplossing de goedkoopste en de slimste is op de markt.' In tegenstelling tot conventionele alarmsystemen, kan elke druppel van Smart Dew worden geprogrammeerd om toezicht te houden op een andere situatieverandering. Geluiden kunnen worden opgepikt door een miniatuur microfoon. De metalen gebruikt bij de constructie van auto's en tractoren kunnen worden gedetecteerd door een magnetische sensor. 'Smart Dew' druppels kunnen ook worden geprogrammeerd voor het opsporen van veranderingen in temperatuur, koolmonoxide-uitstoot, trillingen en licht. Elke 'druppel' stuurt een radiosignaal naar een basisstation', die de gegevens verzamelt en analyseert. Samen vormen die 'druppels'een draadloos communicatienetwerk net als de signalen van draadloze telefoons, is RF (radio frequence) een veilige, laagspanning oplossing, waardoor Prof Shapira `s technologie zeer kosten-effectief is in vergelijking met andere concepten.