28 september 2016
De internationaal uitgebroken ziekte van het  bezwijken van hele bijenvolken (algemene naam CCD: colony collapse disorder) treft bijen in Israël minder dan die in andere landen, hetgeen aan een verscheidenheid van innovatieve strategieën ten grondslag ligt.
Honingbijen over de hele wereld bevinden zich in een beroerde situatie. Hun aantal neemt drastisch af als gevolg van Colony Collapse Disorder (CCD) om niet volledig begrepen oorzaken. Toch houdt de honingbijenbevolking in Israël wel stand.
Dat is goed nieuws voor deze tijd van het jaar, in het bijzonder voor het Joodse Nieuwjaar als er veel vraag is naar de zoete honingrijke gerechten. En heel belangrijk is, dat bijen een cruciale rol spelen voor de bestuiving in de landbouw bij de ontwikkeling van groenten en vruchten.

Israel neemt maatregelen om ervoor te zorgen dat de bijenpopulatie elk jaar niet meer dan 10 procent daalt vergeleken met de 30% -50% in de Verenigde Staten, waar het probleem zo ernstig is, dat Häagen-Dazs Ice Cream $ 1 miljoen heeft gedoneerd voor onderzoek honingbij onderzoek sinds 2008 en president Obama startte een nationale strategie om de algehele gezondheid van bijen te promoten.
"We proberen allerlei dingen," Israëlische Honey Board CEO Hertzel Avidor vertelt ISRAEL21c, zoals het ondersteunen van de Israëlische onderzoek naar de biologische en botanische struikelblokken met betrekking tot CCD; van het stimuleren van het immuunsysteem bijen aan het ontwikkelen van nectar-rijke planten. Deze organisatie helpt 500 Israëlische imkers innovatieve tactieken te implementeren om een collectief 110.000 bijenkasten te ondersteunen. (De lichte daling van de bijenstand heeft geen invloed op de Israëlische honing supply in zijn algemeenheid, omdat elk jaar meer kolonies worden toegevoegd om het verlies te compenseren. Het klimaat is de belangrijkste variabele in het bereiken van een ideale jaarlijkse opbrengst van 3.000 ton, zegt Avidor.).
De eerste stap in het vermijden van CCD is de richtlijn van het ministerie van Landbouw voor de uitroeiing van de Varroa mijt, een parasiet beschouwd als de voornaamste oorzaak van CCD.Maar een ander belangrijke strategie voor gezondere bijen en smakelijker honing zijn de 80.000 tot 100.000 zaailingen - vooral eucalyptusbomen - die elk jaar voor bijen geplant worden om een gevarieerd en overvloedige voeding te geven gedurende de seizoenen, ondanks het verlies van open gebieden door de toenemende verstedelijking. Deze worden gratis verstrekt door de kraamkamers van Keren Kayameth LeIsrael-Jewish National Fund (KKL-JNF).

Groen, bijen en honing
Sommige aanplant dient een dubbel doel. The Honey Board werkt samen met het ministerie van Defensie om eucalyptus planten langs de Gaza en de Syrische grens aan te planten, bijvoorbeeld om bijen te voeden terwijl tegelijk er voor zorgt dat die gebieden tegen vijandelijk vuur beschermd worden... "Het is een win-win situatie", zegt Avidor.Aviv Eizenband, hoofd van de bosbouw en professionele ontwikkeling bij KKL-JNF's Forest Service, vertelt ISRAEL21c over een andere win-win situatie.

"Omdat de hoeveelheid open gebieden dalen in het laatste decennium, hebben we ons met minder grond voor bebossing tot onze beschikking. Imkers hebben land, maar hebben niet genoeg bloemen en struiken om bijen aan te trekken. Dus in de afgelopen 15 tot 20 jaar werken we samen met organisaties als de Honey Board om Israël groener te maken en imkers te helpen tegelijkertijd bijen aan te trekken", zegt Eizenband. "Iedereen profiteert: we hebben bomen, de bijen bloemen en de imkers hebben honing."
Imkers zeggen, dat het effect van dit project revolutionair is. Voorheen moesten ze bijenkorven over het land verspreid om de foerageergebieden op te voeren, wat leidde tot diefstalproblemen en hoge transportkosten. Nu zijn hun bijen dicht bij huis en kan het beter in de gaten worden gehouden. En dankzij geïntroduceerde bloeiende wintersoorten door de KKL-JNF, hoeven imkers zelden de bijen met suiker water te voeden in de koude maanden, een kostbare praktijk, niet zo gezond voor de bijen en niet de productie van de beste honing. "We hoeven geen bijenonderzoek te doen, maar wel welke planten en bomen de bijen aantrekken en werken met onderzoekers die zoeken naar oplossingen voor de beste aantrekkingskracht tussen bijen en planten", zegt Hagay Yavlovich, directeur van KKL-JNF’s Seeds and Nurseries Division.

Het delen van kennis
Met financieringshulp door de Israëlische Honey Board, bracht de KKL-JNF bracht onlangs een Engels vertaling van zijn catalogus uit met een totaallijst van honingrijke zaailingen voor imkers. Eizenband zegt dat er grote belangstelling is van professionals uit andere landen die Israël's presentaties op internationale conferencies hebben gezien.De catalogus vermeld vele eucalyptusvariëteiten, evenals bomen en struiken, zoals de tamarisk, de breedbladige flesboom, de Syrische es, palissander en arroyo sweetwood. De smaak en samenstelling van de honing variëert afhankelijk van het type bloesems waaruit de bijen nectar verzamelen. De meeste, in Israël verkochte honing bevat andere ingrediënten als sinaasappel, pruim, eucalyptus, za'atar, avocado, sint en tijm.
Yavlovich traint zowel Israëlische als buitenlandse imkers welk soort rassen te planten en hoe de aanplant te behandelen teneinde honingbijen gedurende het hele jaar te verzorgen. Onderzoekers van India's Nimbkar Agricultural Research Institute bezocht de KKL-JNF National Seed Center in Beit Nehemia vorig jaar november en opnieuw deze maand om aanwijzingen te leren betreffende de groei van eucalyptus en andere bloeiende planten voor een betere honingproductie. De KKL-JNF stuurde in het verleden ook al zaailingen naar Jordaanse imkers.
Yavlovich zegt een van de oorzaken van de CCD is een eentonig dieet. "In het centraal Kansas, bijvoorbeeld, zien de bijen alleen maar velden van sojabonen en maïs en dat is niet goed. We gaan ervan uit dat we geven de bijen een verscheidenheid aan bloemen behoren te proeven, dat maakt ze sterker en we hebben minder problemen met CCD dan in andere landen. "De Amerikanen waren verbaasd te vernemen, dat de Israëlische imkers gratis nectar-rijke planten en bomen krijgen." In andere landen moedigen ze de mensen aan bomen te planten, maar ik weet van geen enkel ander land waar ze ze gratis weggeven", zegt Yavlovich.