Gad Elbaz - Ma Nishtanah -

מה נשתנה


De Sederavond of seideravond (leel haseder – ליל הסדר) is een avond (*) aan het begin van het zeven (in Israël) of acht (buiten Israël) dagen durende Pesachfeest, waarop joden uit de Haggada lezen, 4 glazen wijn (of druivensap) drinken en een feestelijke sedermaaltijd gebruiken.
Dit jaar begint Pesach na zonsondergang op de 30e maart (erev pesach). In Israël wordt één sederavond gevierd en buiten Israël worden er twee gevierd. De Haggada behandelt het verhaal van de Joodse slavernij in Egypte en de uittocht uit Egypte.


Yaakov Shwekey (יעקב שוואקי) - officieel Yaakov Choueka genaamd - werd in 1977 geboren in Bayit Vegan, Jeruzalem en had een Ashkenazisch joodse moeder, die was opgegroeid in de Verenigde Staten en een Sefardische joodse vader geboren in Cairo in een gezin met een Syrische achtergrond. Zijn ouders hadden elkaar ontmoet in New York City en waren daar ook getrouwd. Shwekey groeide op in Polanco, Mexico City, waar hij zijn studietijd doorbracht in de Yeshiva Ateret Yosef. Later woonde hij in Brooklyn, New York en verbleef daar in de Yeshiva van Brooklyn. Hij treedt op onder de naam Yaakov Shwekey.

De Maccabeats hebben wereldwijd honderden zalen met publiek vermaakt en geïnspireerd. Met behulp van niets meer dan de onvervalste menselijke stem, een strakke presentatie, en een beetje joodse humor, is deze unieke groep zangers in staat om zich te verbinden met fans van alle achtergronden en leeftijden.

Noa - Kom bruid - בואי כלה

Achinoam Nini (אחינועם ניני), in Israël bekend onder haar artiestennaam Noa, is een van de meest toonaangevende, internationaal optredende artiesten met vele recordlabels. Geboren in Tel-Aviv in 1969, woonde Noa in New York City van haar tweede tot en met haar terugkeer naar Israël in haar eentje op zeventienjarige leeftijd.

 Kom bruid בואי כלה (boie kalah)