Jip Wijngaarden zette haar eerste stappen in de wereld van de kunst door een vooropleiding van de kunstacademie Nimeto. Korte tijd daarna deed ze auditie voor de rol van Anne Frank in het toneelstuk 'Het Dagboek van Anne Frank' en ze werd uitgenodigd voor deze rol.
En zij heeft dus als jong meisje  de rol van Anne Frank  gespeeld in de beroemd geworden verfilming van dit toneelstuk samen met Jeroen Krabbé als haar vader Otto Frank. Hierop volgt een bloeiende toneel- en filmcarrière. Zij ziet zich dan genoodzaakt haar vooropleiding aan de kunstacademie stop te zetten. Wel blijft ze uiting geven aan haar creativiteit, onder andere door te schrijven en zich in sommige producties bezig te houden met decor- en kostuumontwerp. Uiteindelijk keert ze terug naar haar oude passie en verruilt haar voormalige acteerloopbaan voor een bestaan in de beeldende kunst. In 1987 volgt zij een jaar modeltekenen bij het Vincent van Gogh Museum.

Een schilderij van Jozef Israëls hangt in de kamer van de Israëlische premier in het Israëlische parlement, de Knesseth. Jozef Israëls, geboren in Groningen, is een van de belangrijkste joodse kunstenaars in de geschiedenis. Zijn schildercarriere begon tijdens zijn jeugd in Groningen. Daar gaven zijn ouders gaven hem een joodse opvoeding mee. Als oude man bleef hij vanuit zijn woonplaats Den Haag terugkomen naar Groningen. Daar wordt hij nog steeds als een echte Groninger schilder beschouwd. En als de Rembrandt van de 19 eeuw. Israels wordt gezien als een van de meest vooraanstaande personen die de joodse gemeenschap in Groningen heeft voorgebracht. Maar ook zijn voorouders speelden een belangrijke rol in de joodse, grotendeels Ashkenazische (uit Duitsland en Oost Europa afkomstige) gemeenschap van Groningen.

Chagall werd geboren als Mojsje Zacharowitsj Sjagal ‎(Russisch: Мовша Захарович Шагал; Jiddisch: סג"ל of משה שאַגאַל) in Vitebsk, Wit-Rusland. Later verdraaide hij zijn naam naar het meer Franse Marc Chagall. Hij was de zoon van een eenvoudige haringhandelaar en de oudste van negen kinderen. Het gezin was chassidisch joods. Deze arme maar gelukkige periode in Chagalls leven keert talloze malen terug in zijn werk.
Nadat hij op de basisschool kennis maakte met tekenen kreeg hij vanaf 1906 schilderlessen van de lokale kunstenaar Yehuda Pen. Zijn moeder stimuleerde zijn kunstzinnige ambities en een paar maanden later, in 1907, vertrok hij naar Sint-Petersburg om daar te studeren aan de kunstacademie onder leiding van Nikolai Roerich. Van 1908 tot 1910 studeert hij onder leiding van Léon Bakst aan de Zvantsevas kunstacademie. Bakst stond toen aan het begin van een geweldige carriëre als decorontwerper.
Dit was een moeilijke periode voor Chagall. Joodse burgers konden alleen in St. Petersburg wonen met een vergunning en hij bracht korte tijd in de gevangenis door.

Dat joodse schilders in de jaren tien en twintig een voorname plaats in kringen van de avant-garde in Rusland innamen, is een constatering die pas de laatste jaren opgeld doet. De joodse identiteit van beroemde kunstenaars als El Lissitzky, Robert Falk, Isaak Brodsky en Isaak Rabinovitsj, en minder bekende maar daarom niet minder goede van namen als Solomon Nikritin, Jevgeni Katsman en Alexander Labas, was ten tijde van de hoogtijdagen van het communisme een goed bewaard geheim.
Wie lette erop dat El Lissitzky, die een geheel eigen variant van de abstractconstructivistische stijl ontwikkelde, tenslotte een jood was? Nu de kunstgeschiedenis, ook die van het eigen land, in Rusland herschreven wordt, komt men er achter wat de specifiek joodse bijdrage was aan een periode die het aanzien van de 20ste eeuwse kunst ingrijpend heeft bijgestuurd.