Aan de hand van een waargebeurd verhaal is er op de website van 'Ellis en Bernie' een hoeveelheid lesmateriaal gemaakt voor leerlingen van het VMBO. Hierin worden de leerlingen meegenomen in de geschiedenis van twee verliefde joodse jongelui, Ellis en Bernie.
Er zijn scholen in Engeland, maar ook in Nederland waar leerkrachten de behandeling van de Holocaust zelfs al een riskante zaak achten en vanwege het verzet het daarom maar liever niet meer behandelen in de geschiedenisles.

Het is 1941 en joodse kinderen mogen niet meer naar hun eigen school. Ook het strand en de bioscoop zijn verboden terrein. Op veel plekken staan borden ‘Voor Joden Verboden’. Wat doe je dan als jongere in het weekend? Je spreekt met een groepje bij iemand thuis af. En je probeert er het beste van te maken. Op een van die avonden springt de vonk over tussen Ellis Cohen Paraira en Bernie Spier. Ze zijn smoorverliefd. Een half jaar lang zien ze elkaar bijna elke dag. Vaak zitten ze op ‘hun bankje’ aan het Belgischeplein in Scheveningen. Hier fantaseren ze over hun toekomst en samen kinderen krijgen. Ze lachen, praten en zoenen. En dan krijgt Ellis op 19 juli 1942 een oproep voor een werkkamp in Polen...

Ga voor het gehele verhaal naar de website over Ellis & Bernie:

http://www.ellisenbernie.nl

Zie ook hun facebookpagina:

https://www.facebook.com/ellisenbernie