Yom Ha'atzmaut - viering 70 Jaar Staat Israël

De onafhankelijkheid werd acht uur vóór het einde van het Britse Mandaat van Palestina uitgeroepen, dat op 15 mei 1948 zou eindigen.<
De paragraaf van de Verklaring van de Staat van Israël van 14 mei 1948 geeft uitdrukking aan de verklaring op grond van ons natuurlijk en historisch recht en op basis van de resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De operatieve paragraaf eindigt met de woorden van Ben-Gurion, waar hij daarmee de vestiging van een Joodse staat in Eretz Israel verklaart, vanaf dat moment bekend te staande als de staat Israël.
De nieuwe staat werd snel erkend door de Verenigde Staten de facto, de Sovjet-Unie, en vele andere landen, maar niet door de omringende Arabische staten.
Namens het Genootschap Nederland-Israël en haar leden werd er een felicitatiebrief voor het 70-jarig bestaan van de Staat Israël gestuurd aan de Israëlische ambassadeur, dhr. Aviv Shir-On, van de Israëlische ambassade in Den Haag.

Deze 70-jarige onafhankelijksheidsdag, Yom Ha'Atzmaut, wordt op verschillende plaatsen gevierd door de leden van de verschillende afdelingen van ons genootschap. In Israël wordt deze dag dit jaar gevierd op: 19 april 2018. De inhoud van deze brief aan de ambassadeur kunt u lezen door op deze link te klikken: brief aan de Israëlische ambassadeur.
In Leeuwarden vieren wij Yom Ha'atzmaut in Zalencentrum Priyas op maandag 23 april om 19.30 uur.