Middeleeuwse reisverhalen van beroemde joden als Petachia van Regensburg en Benjamin van Tudela

Op dinsdag 27 februari 2018 om 19.30 uur in 'Eeltsje's Hiem' spreekt drs. Rolf Post over het wellicht minder bekende, maar het zeer zeker boeiende onderwerp “Middeleeuwse reisverhalen van beroemde joden als Petachia van Regensburg en Benjamin van Tudela”. Daarbij worden in de geschiedkundig interessante presentatie beelden vertoond uit die tijd.
Petachia van Regensburg, ook bekend als Petachiah ben Yakov, Mozes Petachiah en Petachiah van Ratisbon, was een Boheemse rabbijn uit de twaalfde en vroege dertiende eeuw. Zijn geboortestad was Regensburg in Beieren, een stad waarvan de Joodse gemeenschap bekend stond om haar vroomheid en ook vanwege haar geleerdheid wel het "Joodse Athene" genoemd. Als jonge man verliet hij Regensburg en vertrok hij naar Praag in Bohemen.

Hij is vooral bekend om zijn uitgebreide reizen aan het eind van de twaalfde eeuw en bezocht gebieden zoals Polen, Rusland, Syrië, Armenië en Griekenland verhaald in zijn reislogboek getiteld "De reizen van Rabbi Petachia van Ratisbon".
Benjamin ben Jona van Tudela was een middeleeuwse, joodse reiziger afkomstig uit Navarra.  Hij maakte een reis van dertien jaar door Europa, Azië en Afrika. Zijn reis had zowel een religieus als een commercieel katrakter. Het verslag van die reis was een boek in het Hebreeuws onder de titel "De reizen van Benjamin van Tudela". Het boek is geschreven in de ik-vorm, maar een onbekende heeft het geschreven door middel van aantekeningen van gevoerde gesprekken.

Rolf Post (1961) studeerde klassieke talen en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Door het werk van prof. Henri van Praag (1916-1988) is zijn aandacht gericht op het Jodendom.
Sinds 2007 is Post verbonden aan de stichting Pardes (voorheen de B. Folkertsmastichting voor Talmudica) en geeft cursussen en lezingen over Joodse onderwerpen. Ontmoetingen met de oprichters van deze stichting, rabbijn Yehuda Aschkenasy z”l (1924-2011) en Eli Whitlau (1924-2013) hebben hem geïnspireerd.
In 2010 verscheen van zijn hand de eerste volledige Nederlandse vertaling met inleiding en commentaar van de Kuzari (de Chazaar), het religieus-filosofisch meesterwerk van Juda Halevi (ca. 1070-1141) en in 2015 publiceerde hij een vertaling met Hebreeuwse tekst van het merkwaardige middeleeuwse pamflet Toledot Jesjoe (het leven van Jezus).
De laatste jaren houdt Post zich vooral bezig met het moderne Israël – Hebreeuwse taal, literatuur en actualiteit – waarvan het Jodendom slechts een aspect is.