Terugblik: publicatie nederlandse vertaling Talmoed Taäniet - Jacob Nathan De Leeuwe...

Jan de Vlieger, directeur van uitgeverij Skandalon overhandigde het eerste exemplaar van traktaat Talmoed Taäniet aan Jacob de Leeuwe in de sjoel van het Amstellandziekenhuis op 7 juni 2015...
De Babylonische Talmoed - תלמוד בבלי - is na de Hebreeuwse Bijbel het belangrijkste boek binnen het jodendom. Het hart van de Talmoed is de Misjna-tekst, de zogenoemde mondelinge Tora, die volgens de traditie door God zelf aan Mozes is onderwezen en die in de rest van de Talmoed wordt besproken door Rasji en andere commentaren. De Talmoed vormt zo de uitleg van de schriftelijke Tora en bevat discussies, voorschriften, anekdotes, legenden en interpretaties van tradities.

De definitieve tekst van de Babylonische Talmoed werd rond het jaar 500 afgesloten. Het is door de studie van deze tekst dat de joodse geest en het joodse leven werd gevormd.
Jacob Nathan de Leeuwe vertaalt de complete Misjna-tekst en o.a. alle commentaren van Rasji in het Nederlands. Hij voegt er zelf vele voetnoten aan toe, die de oorspronkelijke teksten helder moeten verklaren. Het geheel is voorzien van bijna 4000 noten in bijna 800 pagina’s bestaande uit twee boeken deel I (hoofdstuk, perek 1 en 2) en deel II (hoofdstuk, perek 3 en 4). Het bevat tevens een woordenlijst en een introducerende beracha van Opperrabbijn Jacobs.
Traktaat Taäniet (Vasten) is 7 juni 2015 feestelijk gepresenteerd in de sjoel van het Amstellandziekenhuis met speeches van onder andere rabbijn Wim van Dijk, opperrabbijn Binyomin Jacobs, wetenschapper professor dr. Jaap Seidell, hoogleraar Nutrition and Health en Marcel Möring. Eerder verscheen al zijn vertaling van Traktaat Berachot (zegenspreuken).

Jacob de Leeuwe (1950) is arts en groot kenner van de joodse traditie. Hij is de auteur van de serie Sefer Mattenat Jaäkov - Het geschenk van Jacob - waarin dit deel verschijnt. Door zijn ouders werd hij in de joodse traditie opgevoed en leerde Talmoed met de huidige Opperrabbijn van Amsterdam, A. Ralbag. De Leeuwe heeft talloze voorgangersfuncties binnen de joodse gemeenschap in Nederland vervuld en geeft cursussen voor beginners en gevorderden.

Babylonische Talmoed Traktaat Taäniet – Vasten
Beide boeken kosten samen € 85,-.
Voor GNI-leden geldt een korting van 10%.
ISBN 978-94-92183-06-4 NUR 716
De bestelling kan geschieden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.