Doorbraak levensverwachting ALS: nieuw medicijn Israëlische therapie...

Een nieuw medicijn kan effectief zijn in het stimuleren van het zelfreinigende mechanisme van het menselijke brein, waardoor de levens van miljoenen mensen worden verbeterd.
Het is geen genezing, maar een nieuwe therapie voor amyotrofe laterale sclerose (ALS), ook bekend als de ziekte van Lou Gehrig, wordt beschouwd als een doorbraak die de levensverwachting kan verlengen van mensen die aan ALS lijden. Ontwikkeld door onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit van Negev (BGU), kan de therapie veel sneller op de markt komen dan de typische behandelingen, omdat het gebaseerd is op een bestaand FDA-goedgekeurd geneesmiddel genaamd MabThera, dat wordt gebruikt om bepaalde auto-immuunziekten en kankers te behandelen.

Dr Rachel Lichtenstein van Avram en Stella Goldstein-Goren Afdeling Biotechnologie Engineering bij BGU herontwierp een deel van MabThera tot een nieuw molecuul om ALS te behandelen. "Aangezien het geneesmiddel al goedgekeurd is, geloven we dat we alleen beperkte preclinische testen nodig hebben om de klinische fase te bereiken", aldus Lichtenstein. Het geneesmiddel is tot nu toe met muizen getest, die "een significante toename van de levensverwachting toonde."
Een deel van de progressie van ALS komt voort uit de toename van de activiteit van gliale cellen, een type immuuncel die de lichaamsmotorneuroncellen beschadigt en doodt en hun vermogen om het centrale zenuwstelsel (CNS) te reinigen vermindert. MabThera herstelt de immuunverdediging van het CNS.
Lichtenstein realiseerde zich dat MabThera ook zijn magische kracht bij ALS kon uitwerken. "We hebben een manier gevonden om de glialcellen tegen te gaan van het aanvallen en doden van gezonde hersencellen," legde ze uit.
Lichtenstein voegde daaraan toe dat het nieuwe molecuul dat ze heeft ontworpen "voldoet aan de voorwaarden voor het patenteren voor de behandeling van ALS" - een potentiële commerciele zegen voor de BGU. De onderzoekers zoeken naar een farmaceutische vennoot en hebben onlangs deelgenomen aan de 16e Nationale Life Sciences & Technology Week in Tel Aviv.
ALS, een dodelijke, progressieve neurodegeneratieve stoornis die de motor zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg beïnvloedt, leidt tot atrofie, verlamming en uiteindelijk dood als gevolg van falen van de ademhalingsspieren. De enige drugs die momenteel beschikbaar zijn, zijn Reluzole, die het leven met slechts drie tot zes maanden verlengt, en Edaravone, die relatief bescheiden succes heeft aangetoond.
De nieuwe Israëlische geneesmiddelkandidaat kan mogelijk meer dan alleen ALS helpen bestrijden, zegt Dr. Ora Horovitz, senior vice-president van bedrijfsontwikkeling bij BGN Technologies, BGU's technologie transfer en commercialisatie bedrijf.
"Dit kan ook belangrijke implicaties hebben voor de levensverwachting van andere neurodegeneratieve ziektepatiënten met Alzheimer's en Parkinson's."

Uit: https://www.israel21c.org/israeli-researchers-develop-drug-to-help-als-patients/