Het goede werk van Zichron Menachem Nederland...

Uit: Nieuw Israëlitisch Weekblad, 17 mei 2017 - David de Leeuw

Een groep van 130 ernstig zieke, jonge kankerpatiënten uit Israël vieren hun zomervakantie straks in Nederland, dankzij de stichting Vrienden van Zichron Menachem.
Zichron Menachem in Jeruzalem is een dagopvangcentrum en hulporganisatie voor kankerpatiëntjes uit heel Israel.

De ouders van de op 15-jarige leeftijd overleden leukemiepatiënt Menachem Ehrental hebben de organisatie 25 jaar geleden opgericht – dit is dus een jubileumjaar. Om het jaar komen de kinderen van Zichron Menachem voor een week op vakantie naar Nederland. De Stichting Vrienden van Zichron Menachem Nederland helpt dit financieel en organisatorisch mogelijk te maken. Op zondag 9 juli arriveren 130 ernstig zieken met een door El Al beschikbaar gesteld vliegtuig vanuit Israël op Schiphol.

Motoragenten
Het gezelschap logeert in een hotel in Garderen en zal dagelijks uitstapjes maken. Dit jaar staan op het programma de Snoge, een rondvaart door de Amsterdamse grachten en de hoofdstedelijke bloemenmarkt, Enkhuizen, Volendam, de Zaanse Schans, het Dolfinarium, een pretpark, een openluchtmuseum, een fietstocht onder begeleiding van motoragenten en met de invalide kinderen in bakfietsen, als het weer het toelaat een ballonvaart voor de tieners en een afsluitend concert in de Amsterdamse RAI.
“Ieder kind wordt vergezeld door een eigen medisch geschoolde vrijwilliger, anders zouden de ouders hun kind nooit meegeven voor zo’n reis,” vertelt Deborah Maarsen, oprichtster en voorzitter van de Stichting Vrienden van Zichron Menachem Nederland. “Er is een team van vijf artsen, tientallen verpleegkundigen, psychologen, fysiotherapeuten, een mobiel ziekenhuis en het Emma Kinderziekenhuis op de achterhand voor noodgevallen.” Wonder
Voormalig hoofd van het Emma Kinderziekenhuis, professor dr. Hugo Heymans, nu emeritus hoogleraar kindergeneeskunde, maakte de vakantievierende kinderen in 2014 van nabij mee. “Je zou het zelf moeten zien!” zegt hij. “Het is roerend en onvoorstelbaar. Kankerpatiëntjes worden weer gewone kinderen, die lachen, schreeuwen, kattenkwaad uithalen, op hun favoriete muziek hossen en uit hun dak gaan. Zelfs kinderen aan het eind van hun behandelingsmogelijkheden grijpen het moment aan om zich nog even vrij te kunnen voelen van die allesoverheersende ziekte. Een Israëlische kinderoncoloog, met wie ik na een onvergetelijke week vakantie in Nederland het concert in de RAI te Amsterdam mocht bijwonen, vertrouwde mij zeer geëmotioneerd toe: ‘Ik had dit nooit willen missen. Ik zie mijn hele professionele leven kinderen op de polikliniek, op de afdeling, als zieke mensjes. Zo als ik ze hier heb gezien, zo levenslustig, vrolijk en vrij, ik had het niet geloofd als ik niet zelf mee was gegaan, het is echt een wonder.’”
“Het ondergaan van soms heel ingrijpende behandelingen op jeugdige leeftijd kan grote gevolgen hebben,” vervolgt Heymans. “Gevolgen niet alleen voor het opgroeiende kind, maar ook voor zijn ouders, broertjes en zusjes. Zo kwamen de ouders van Menachem Ehrental, de naamgever van Zichron Menachem, er na zijn dood achter dat gedurende het ziekteproces het leven van alle betrokkenen eigenlijk stil was komen te staan. De ziekte, de behandeling had centraal gestaan, allesoverheersend. Toen de boze droom voorbij was realiseerden ze zich dat er al die tijd geen ruimte was geweest voor iets anders. Het leven was bijna zonder het te leven voorbijgegaan. Om andere patiëntjes en hun gezinnen te helpen en hiervoor te behoeden, richtten zij Zichron Menachem op.”

Mitswa
Hoe bijzonder het werk van de organisatie is, blijkt ook uit de diverse Israëlische onderscheidingen – vorige maand nog de hoogste onderscheiding van de stad Jeruzalem – en het lintje in de Orde van Oranje-Nassau dat de stichting in 2004 uit handen van koningin Beatrix ontving. De stichting biedt deze bijzondere vakanties aan onfhankelijk van afkomst of religie van de patiënt. “Elk ernstig ziek kind mag mee,” aldus Maarsen. “Ook Palestijnse en Arabische kinderen. Daar kan de politiek nog wat van leren!”
Maarsen is sinds jaar en dag druk met het organiseren van alle activiteiten en het werven van sponsors. “Ik heb als tweejarig peutertje concentratiekamp Ravensbrück overleefd,” besluit zij. “Omdat ik het voorrecht heb het te kunnen navertellen, doe ik deze mitswa voor de kinderen.”

Zie ook:
- Wordpress_Zomervakantie_2017_Zichron_Menachem_Nederland
- Facebookpagina Stichting Vrienden van Zichron Menachem Nederland.