Joodse Werkdorp Wieringermeer...

Het Joodse Werkdorp Wieringermeer werd in 1934 door de Stichting Joodse Arbeid geopend in de net drooggelegde Wieringermeer. Jonge Joodse jongeren, vluchtelingen uit hoofdzakelijk nazi-Duitsland en Oostenrijk, kregen er nabij Slootdorp o.a. een agrarische opleiding die nuttig zou zijn als zij zich in het toenmalige Mandaatgebied Palestina zouden vestigen. Velen gingen daar ook naartoe. Anderen vestigden zich in de Verenigde Staten, Australië of in Zuid-Amerika.

Er waren ook die er voor kozen om in Nederland te blijven. Ten noorden van de Nieuwersluizerweg lag het gemeenschapsgebouw met de woonbarakken erbij en ten zuiden lag de Oostwaarderhoeve, de ‘boerderij’. In totaal verbleven hier van 1934 t/m 1941 zo’n 750 tot 900 jongeren. Het terrein is nog intact, het gemeenschapsgebouw is in redelijke staat zij het met achterstallig onderhoud maar alle barakken zijn verdwenen. Eén van de uitgangspunten van de Stichting is het verwerven en behouden van het gemeenschapsgebouw, ten einde er o.a. een herinneringscentrum annex museum in onder te brengen. Daarnaast zal er ruimte worden geboden aan exposities, kleinschalige congressen, Joodse en niet-Joodse jeugdkampen en een (koosjer ‘style’-) café/ restaurant. Het opnieuw inrichten van de kleine oude synagoge zal uiteraard ook een waardig onderdeel zijn van onze doelstelling dat grotendeels gericht is op educatie voor de toekomst. Dit laatste moet gebeuren in nauw contact met scholen en andere onderwijsinstellingen.
Het werkdorp heeft dus een rijke geschiedenis die zowel een mooie als ook een zwarte bladzijde heeft.  
Het gemeenschapsgebouw en aansluitende grond is sinds 2002 een rijksmonument en bij het gebouw bevindt zich sinds 1989 een monument met plaquette ter herinnering aan het Joodse werkdorp. 
De huidige eigenaar was van plan was de locatie te gaan gebruiken als woonruimte voor 300 oost Europese arbeidsmigranten.
Nu hij na 10 jaar proberen zich realiseert dat zijn plannen niet haalbaar zijn is hij bereid te verkopen.
De Stichting aankoop en exploitatie van het voormalig Joods Werkdorp Slootdorp hoopt dat de Gemeente Hollands Kroon en de  Provincie Noord-Holland ook kiezen voor de wijze waarop wij het monument, het gemeenschapsgebouw inclusief het aansluitende terrein een waardige  herbestemming willen geven. Grote fondsen zullen door ons benaderd worden met een verzoek om subsidie. Maar dit zal niet genoeg zijn. Daarom doet de Stichting ook een beroep op particulieren en bedrijven die dit initiatief  een warm hart toedragen.

Dit schrijven werd ons aanbevolen door dhr. Arjen Lont, honorair consul van de staat Israël in de vier noordelijke provincies (Friesland, Groningen, Drente en Overijssel) en hij zit tevens in het comité van advies en aanbeveling.
Secretariaat en correspondntieadres: Brugstraat 58 - 1775BG Middenmeer
Emailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK: 52593223
ANBI nr: 8505 14 095

Website: www.joodswerkdorpslootdorp.nl
Facebook: https://www.facebook.com/joodswerkdorpslootdorp/