Op dinsdag 28 februari 2017 gaf journalist Jan Franke een bijzonder interessante lezing over het onderwerp 'Silicon Wadi in Israël en de vele technologische startups' en de allesoverheersende vraag in dit alles is steeds ‘Waar komt de Israëlische innovatie- en ondernemerscultuur vandaan en wat kunnen wij ervan leren?’ 
De lezing werd gehouden in gebouw 'Eeltsje's Hiem', Pieter Sipmawei 11, 8915 DZ in Leeuwarden en begint om 19.30 uur. De avond wordt georganiseerd door het GNI (Genootschap Nederland-Israël), afdeling Leeuwarden.
Jan Franke (32) is sinds 2012 correspondent in Israël, de Palestijnse Gebieden en Jordanië. Hij werkt voor o.a. het  Algemeen dagblad, het Nieuw Israëlitisch Weekblad, Elsevier, BNR Nieuwsradio,  Focus op innovatie en economie, VPRO en vele andere.

Hiervoor was hij werkzaam op de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv met de inhoudelijke focus gericht op de economie en de technologische innovaties in Israël.
In zijn journalistieke werk rapporteert hij over startups, investeerders en ondernemers in Israël en de Palestijnse gebieden. Ook maakte hij verhalen over technologische eenheden van het Israëlische leger, de Gazastrook en dan de vele startups in Silicon Wadi en de activiteiten van 's werelds grootste technologiebedrijven in Israël op velerlei gebied.

Silicon Wadi (עמק הסיליקון, Emek HaSilikon) is de vergelijkbare naam van het belangrijkste hi-tech gebied in California, Silicon Valley. Het is een gebied met een hoge concentratie van hoogwaardige, technologische industrieën verspreid over de 187 kilometer lange Kust Vlakte ( מישור החוף , Mishor HaChof) in Israël, waar 70% van de Israëlische bevolking woont. Silicon Wadi wordt beschouwd als de tweede in belangrijkheid naast zijn Californische tegenhanger. 

De allesoverheersende vraag in dit alles is dus steeds ‘Waar komt de Israëlische innovatie- en ondernemerscultuur vandaan en wat kunnen wij ervan leren?’