Op dinsdag 24 januari 2017 hield ds. Kees Kant een lezing over het onderwerp 'Het anti-joodse denken in de christelijke kerk door de eeuwen heen en tegenwoordig ook onder Palestijnse christenen' en tevens werd het in een zeer verhelderend overzicht in de begeleidende presentatie ondersteund. De lezing vond plaats in 'Eeltsje's Hiem', Pieter Sipmawei 11, 8915 DZ in Leeuwarden-West om 19.30 uur. Ds. Kees Kant is sinds 2010 predikant van de Gereformeerde Kerk (PKN) in Katwijk aan Zee. Hij volgde zijn opleiding theologie tot 1993 aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Als spreker is Kant verbonden aan Christenen voor Israël. Hij is auteur van het boek "Van Eisenach naar Bethlehem", waarin hij verbanden legt tussen de nazi-ideologie uit de jaren ’30 en ’40 en de Palestijnse bevrijdingstheologie van vandaag. Ds. Kees Kant dook in de archieven van Eisenach en schreef een uitgebreid gedocumenteerd boek over het werk van de theologen in het zogenaamde "Entjudigungsinstitut".

Hij beschreef ook de voorgeschiedenis van anti-judaïsme en Jodenhaat in de kerken en bestudeerde de publicaties van Sabeel en het Bethlehem Bible College. Het is een verbijsterende geschiedenis, zoals in dit boek beschreven, dat de ogen wel moet openen voor de opvattingen die vanuit Eisenach ook Nederland tot vandaag zijn binnengeslopen.
Al in de eerste eeuw ontwikkelde zich in de kerk een afkeer van het jodendom. Door de eeuwen heen groeide dit uit tot een breed verbreide Jodenhaat en antisemitisme. De theologen van de "Nadere Reformatie" en de Puriteinen hadden juist een positieve visie op Israël. Maar in Duitsland woekerde het antisemitisme voort met uiteindelijk dramatische gevolgen. De beweging "Deutsche Christen" richtte in 1939 in Eisenach een instituut op dat een "judenreine' Bijbel en liedboek voor de Evangelische Kirche (de Lutherse Kerk) moest maken. Het werk in Eisenach is uitgebreid gedocumenteerd in dit boek. Dat geldt ook voor de Bijbeluitleg en publicaties van het Palestijns-christelijke instituut Sabeel en het Bethlehem Bible College. In Eisenach was Jezus toen een Ariër en in Betlehem ziet men met Hem als Palestijn (ds. Jeremiah Wright). Deze redenaties hiervoor komen sterk overeen.
Het boek "Van Eisenach naar Bethlehem" is te bestellen bij uitgeverij Toetssteem (http://toetssteen-boeken.nl/tag/kees-kant/) of bij bol.com