De Joodse Bijdrage

Op dinsdag 21 maart om 19:30 uur wordt er een lezing gehouden in Zalencentrum “De Fontein” Goudenregenstraat 77, 8922 CP in Leeuwarden door André Agsteribbe als auteur van zijn boek "De Joodse Bijdrage". 

Nauwelijks 0,2% van de wereldbevilking heeft een joodse achtergrond, maar van alle Nobelprijzen sinds 1901 ging 22% naar Joden en van de Nobelprijzen voor wetenschappelijk onderzoek zelfs 26%.

Zijn studie met het schrijven van dit boek biedt voor dit raadsel een verklaring.Sinds het eind van de 19e eeuw stonden Joden aan de wieg van 300 ontdekkingen, uitvindingen en initiatieven die de wereld definitief veranderden: Marx, Freud, Einstein zijn bekend, maar wie zijn de mensen achter de pacemaker, de pil, de spijkerbroek, Sesamstraat, Amnesty International, chemotherapie, WhatsApp, Google, Facebook, Tripadvisor, Netflix, bluetooth, Shell, het feminisme, Greenpeace, de buienradar, de benzinepomp, enzovoort, enzovoort?

Ook op die vraag geeft "De Joodse Bijdrage" een antwoord. Agsteribbe is socioloog en was bestuurssecretaris bij Joods Maatschappelijk Werk. In die functie schreef hij meer dan 30 jaar over de tragische gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. In 2011 verscheen van zijn hand "Aan het Werk, de opmerkelijke Joodse bijdrage aan naoorlogs Nederland".