De geschiedenis van de Mizrachiem, de joden uit het Midden-Oosten

Dr. Bart Wallet houdt een lezing over het onderwerp De geschiedenis van de Mizrachiem op dinsdagavond 16 november 2021 vanaf 19.30 t.e.m. 21.30 uur vanaf nu in Zalencentrum "de Fontein", Goudenregenstraat 77 , 8922 CP te Leeuwarden (gratis parkeren).

De geschiedenis van de joden uit het Midden-Oosten heeft lang in de schaduw gestaan van de geschiedenis van de Europese joden. De afgelopen decennia hebben daarin een keer gebracht.
Een meerderheid van de Joodse Israëli’s stamt af van Joden afkomstig uit de Arabische en Islamitische landen in het Midden-Oosten. Sinds de jaren 1970 worden zij Mizrachiem genoemd. In deze lezing gaan we na wat het eigen, unieke karakter is van deze mizrachiem, zoals ze in Israël worden genoemd.
Hoe verhielden zij zich tot hun grotendeels islamitische omgeving? Welke invloed had het kolonialisme op hun leven en toekomst? Waarom en hoe zijn velen van hen uit hun thuislanden verdwenen en terechtgekomen in met name Frankrijk, de Verenigde Staten en Israël?

Het belooft een spannende avond te worden, met verrassende, onverwachte joodse verhalen met steeds een actuele betekenis.


Dr. Bart Wallet is benoemd tot hoogleraar Joodse studies: vroegmoderne en moderne Joodse geschiedenis, in het bijzonder in Amsterdam, aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel is ingesteld in samenwerking met en met steun van de Stichting Menasseh ben Israel Instituut. Dit instituut is een academisch samenwerkingsverband ter bevordering van Joodse Studies tussen het Joods Cultureel Kwartier, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Met de instelling van de leerstoel, de eerste voltijds leerstoel voor joodse geschiedenis in Nederland, draagt de UvA bij aan de versterking van de joodse studies in Europa.

Verdere informatie over Bart Wallet is te vinden op: http://www.bartwallet.nl/