"Sterk als de dood" door Sasja Martel 

Op dinsdag 19 oktober 2021 om 19.30 uur nodigen wij u uit voor het bijwonen van de lezing door Sasja Martel met als titel “Sterk als de dood”. Locatie Zalencentrum “De Fontein” Goudenregenstraat 77,  8922 CP in Leeuwarden. Er is voldoende vrij parkeren mogelijk op eigen terrein van de locatie en rondom het gebouw.
(eventueel ook bereikbaar met buslijn 8 met bushalte op 200 meter afstand)

In onze moderne samenleving die ingericht lijkt om ziekte, ouderdom en dood uit te bannen, bestaat de laatste jaren een nieuwe belangstelling voor rituelen rond het sterven, begraven en rouw. De rijke joodse traditie biedt een schat aan riten en regels die de rouwenden helpt vorm te geven aan hun ervaring met de dood. Bijzonder aan de joodse visie op sterven en rouw is de grote rol die aan de gemeenschap wordt toebedeeld en de levensbevestigende houding. Sterk als de Dood geeft een uitgebreid overzicht van de joodse traditie met betrekking tot sterven en rouw.

Naast een omschrijving van de rituelen en gebruiken worden een aantal thema’s – zoals mensbeeld, herleving der doden, solidariteit, menselijke waardigheid, troost – uitgewerkt die aan de basis liggen van deze joodse visie. Het laat zien dat de traditie nog steeds actuele inzichten en antwoorden heeft te bieden voor iedereen die worstelt met vragen rond euthanasie, stervensbegeleiding, verlies en rouwverwerking.

Drs. Sasja Martel (1954) studeerde judaica in Amsterdam en Jeruzalem. Zij studeerde af op de betekenis van de gemeenschap in het rouwproces van de enkeling (1983). Zij schreef diverse artikelen over sterven en rouw in de joodse traditie. Sinds 1976 doceert zij Jodendom en is de initiatiefneemster van het Joods Hospice Immanuel te Amsterdam.
In 2002 nam Sasja Martel het initiatief om te kijken of er behoefte was aan een Joods hospice binnen de Joodse gemeenschap. Al gauw ontmoette zij op haar zoektocht huisarts en palliatief geneeskundige Ruben van Coevorden.Ook hij liep rond met hetzelfde idee.

Sasja was al jaren bezig met het schrijven van haar boek Sterk als de Dood, sterven en rouw in joods perspectief (2004, ISBN 9789462281509; te bestellen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en Ruben was al jaren bezig zich te specialiseren in de palliatieve terminale zorg. Zo is het gekomen tot de oprichting op 17 februari 2003 van de Stichting Joods Hospice Immanuel.

De Israëlische architect Boaz Brown ontwierp het hospice volledig in lijn met de visie. De bouw van Joods Hospice Immanuel werd mede mogelijk gemaakt door de Stichting Open Ankh, die later Zorg Coöperatie Nederland heette. Het pand werd geheel in lijn met de visie van het oprichtingsbestuur gebouwd. Het pand werd daarna gehuurd van de Stichting Open Ankh. Juni 2013 kwam het pand in handen van de Stichting Vrienden van het Joods Hospice Immanuel.