Yom Ha'Atzamaut 2020, de viering van het 72 jarig bestaan van de Staat Israël (מדינת ישראל), tijdens de corona crisis...


Jom Ha'atzmaut 2020 vindt plaats op 28-29 april. Dit jaar is het wel heel bijzonder allemaal dit 72ste jaar van het bestaan van de Staat Israël (מדינת ישראל) tijdens de corona crisis en werd het op de balkons gevierd zoals in het volgende youtube filmpje. Een spontaan volksfeest gevierd vanaf de balkons op deze Onafhankelijkheidsdag 2020...Onafhankelijkheidsdag (Hebreeuws: יום העצמאות Yom Ha'atzmaut, letterlijk 'Dag van de Onafhankelijkheid') is de nationale dag van Israël, ter herdenking van de Israëlische Onafhankelijkheidsverklaring in 1948. De dag wordt gekenmerkt door officiële en niet-officiële plechtigheden en vieringen.

Omdat Israël op 14 mei 1948 onafhankelijk werd verklaard, wat overeenkwam met de Hebreeuwse datum 5 Iyar in dat jaar, werd Yom Ha'atzmaut oorspronkelijk op die datum gevierd. Om de ontheiliging van de sabbat te voorkomen, kan het echter een of twee dagen voor of na 5 Iyar worden herdacht als het te dicht bij de joodse sabbat valt. Yom Hazikaron, de Israëlische Gevallen Soldaten en Slachtoffers van Terrorisme Herdenkingsdag is altijd gepland op de dag voorafgaand aan de Onafhankelijkheidsdag.
In de Hebreeuwse kalender beginnen de dagen immers 's avonds bij zonsondergang.