Voorstellingen Joodse Bruiloft Leeuwarden 2020

In het kader van de viering van 75 jaar Bevrijding transformeert het boek De Joodse Bruiloft van journalist Auke Zeldenrust in een bijzondere voorstelling over de vooroorlogse Joodse wijk in Leeuwarden en haar inwoners. De Joodse Bruiloft neemt je mee naar een bijzondere gemeenschap, voorbije tijden en verhalen van veerkracht, verlies, liefde en hoop. Via een korte museale wandeling, maakt het publiek kennis met bewoners uit de jaren 30 en wordt welkom geheten bij een intieme voorstelling in Zalen Schaaf. Als bruiloftsgast word je meegevoerd in de verhalen rond het bruidspaar Barend en Mimi, en de Joodse gemeenschap in Leeuwarden van voor en tijdens WOII.

Op 18 april 1939 trouwden Barend Boers en Mimi Dwinger in het stadhuis en de synagoge van Leeuwarden. Van deze bruiloft werd een 8-milimeterfilm gedraaid. Zeker 60 jaar bleef dit unieke filmmateriaal van de bruiloft en een schat aan (oorlogs)documenten ongezien in een koffer, die pas na de dood van Barend en Mimi door hun kinderen werd geopend. Journalist Auke Zeldenrust stuitte bij toeval op het verhaal van de bruiloft en de koffer en publiceerde in 2018 het boek ‘De Joodse Bruiloft, een koffer vol oorlogsgeheimen’.
Ceremoniemeester en verteller is journalist Auke Zeldenrust. Hij wordt bijgestaan door een kleurrijk artistiek team: zang door Lucette van den Berg, spel en dans door Rabbi Jallo en Rosanna ter Steege en zandtekeningen van Elze van den Akker. Een bijzondere rol is er weggelegd voor de huidige bewoners van de Joodse wijk. Zij gidsen het publiek door hun straten en stellen de toenmalige bewoners voor. 

De voorstelling start bij de Joodse School aan de Abraham Levissonstraat in Leeuwarden. De deuren zijn een half uur voor de aanvang van de voorstelling open. Na afloop van enkele voorstellingen is er een kort nagesprek met een ‘ervaringsdeskundige’ over de buurt en haar inwoners in verleden en heden. 

Idee Auke Zeldenrust
Concept en regie  Silvia Andringa
Co-regie Job de Roo
Vertelling Auke Zeldenrust 
Spel, dans Rabbi Jallo, Rosanna ter Steege  
Zang Lucette van den Berg
Zandtekeningen Elze van den Akker
Vormgeving Udo Thijssen
Kostuums  Elze van den Akker
Choreografie Kalpana Raghuraman
 Techniek  Jeroen van Casteren, Rutger van der Hout
PR en Communicatie  Annet Koopmans
Vrijwilligerscoördinatie Robert Kronenburg
Grafische vormgeving Serena Kloet
Publiciteitsbeeld Udo Thijssen
Productieleiding  Coco de Haas
Zakelijke leiding  Gysèle ter Berg
Artistieke leiding Silvia Andringa 

Met speciale dank aan de familie Boers, Halbe Hageman,  Jorrit Volkers, Meeuw jonge theatermakers, Friesland College D’Drive, Wijkpanel Binnenstad Leeuwarden, HCL, Tresoar, vrijwilligers wijkroute en de Joodse gemeenschap in Leeuwarden.

Zonder deze fondsen en sponsors maken we niks. Dank u wel! De Joodse Bruiloft wordt mede mogelijk gemaakt door: