De Joodse Bruiloft,
film en boek over Leeuwarder Joods bruidspaar in de oorlog

Op dinsdagavond 15 oktober 2019 vanaf 19.30 uur houdt Auke Zeldenrust, verslaggever bij Omrop Fryslân en leraar aan het Leeuwarder Christelijk Gymnasium Beyers Naudé, een lezing over "De Joodse Bruiloft" naar aanleiding van zijn verschenen gelijknamige boek. Tevens is er gelegenheid het boek te kopen deze avond.
Over zichzelf schrijft Auke Zeldenrust het volgende. Ik leid zelf maar één leven maar via de verhalen van anderen leid ik er vele. Het is een filosofische gedachte die aan de wieg heeft gestaan van mijn journalistieke loopbaan. Interesse in de medemens en de wereld om me heen leiden tot diepgaande communicatie die niet alleen bijzondere producten oplevert maar ook levenslessen over en weer. Het is een persoonlijke overtuiging geworden die heeft geresulteerd in veelzijdige journalistiek in de breedste zin van het woord. Ik schrijf, fotografeer en maak radio- en tv-reportages. Daarnaast heb ik meegewerkt aan exposities in het Fries Museum, het Drents Museum en paleis Het Loo. Ook geef ik les aan het gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden over de rol van de media in onze samenleving. Auke Zeldenrust studeerde klassieke talen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Reportage van Omrop Fryslân over de film over die Joodse Bruiloft in Leeuwarden:
Wat begon met een simpele koffer op zolder, levert nu tientallen onbekende en bijzondere verhalen op over een Joodse familie in de Tweede Wereldoorlog. De koffer was van Mimi Dwinger en Barend Boers uit Leeuwarden. Ze overleefden de Holocaust en stopten alles wat hen daar aan deed denken in die koffer, die nooit open mocht.
De kinderen van het echtpaar zitten hun hele leven al met vragen: wat is er gebeurd met onze ouders in deze verscheurende tijd? Nu hebben ze daar eindelijk antwoorden op. Woensdag wordt, 78 jaar nadat Barend en Mimi zijn getrouwd, nieuw leven geblazen in hun verhaal. Dan is de boek- en documentaire-presentatie van 'De Joodse Bruiloft'. Journalist Auke Zeldenrust heeft aan de hand van de verhalen uit de koffer een boek geschreven. En de zoon van het Joodse stel, André Boers, is gevolgd door Fryslân DOK. Hij maakte met zijn zussen dezelfde route als zijn ouders in hun vlucht voor de Duitsers.
Een jaar na het overlijden van hun moeder Mimi in 2008 maakten André, Yvette en Marion Boers de koffer open. "We hebben nog wel getwijfeld. Onze ouders spraken niet over wat er gebeurd was. Ze wilden er niet nogmaals mee geconfronteerd worden, het was te pijnlijk", vertelt André. "Voor ons was het daarom heel emotioneel. Ik en mijn zussen zaten ons hele leven met vragen, maar probeerden ook het onderwerp te vermijden. Het was een taboe." Ze vonden brieven, documenten, foto's een getypte toespraak van Barend bij de bruiloft en ook een 16mm-film, de trouwfilm van hun ouders.
Het zijn bijzondere beelden van de synagoge in de Sacramentsstraat in Leeuwarden en de Joodse gemeenschap van vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Voor het eerst is er bewegend beeld te zien van de Joodse gemeenschap in Fryslân van voor de oorlog. André: "Mijn moeder wist natuurlijk dat die film er was. Maar ze heeft haar hele leven de koffer niet willen openen. Er staan beelden op van haar vader, die vermoord is, en andere familieleden die vergast zijn. Ik kan me goed voorstellen dat ze daar niet aan herinnerd wilde worden." De film krijgt nationale, maar ook internationale aandacht. André vindt het tijd om het verhaal van zijn ouders te vertellen: "Wij zijn, zonder dat wij het echt wisten, in de schaduw van de hel opgegroeid en het is nu tijd om uit die schaduw te treden."