Op dinsdag 15 januari 2019 komt de journalist Jan Franke vertellen over het onderwerp ’De veelzijdige vormen van waterbeheersing in Israël’.
De lezing wordt gehouden in gebouw 'Swettehiem', Pieter Sipmawei 290, 8915 DZ in Leeuwarden en begint om 19.30 uur. De avond wordt georganiseerd door het GNI (Genootschap Nederland-Israël), afdeling Leeuwarden.
De keuze van ons onderwerp kwam eens door het lezen van een artikel over de nieuwe mega-ontziltings-centrale Sorek in Israël in 2015, waarbij door z.g. reverse osmosis, zeewater onder druk door membranen wordt geperst. Israël heeft altijd in een voortdurende waterstress verkeerd.
Allerlei innovatieve methoden werden naast ontzilting er verder ontwikkeld voor irrigatieprojecten, afvalwaterzuivering en dit alles blijkt Israël intussen tot een wereldleider te hebben gemaakt op het gebied van watertechnologie.
Ook nieuwe startups (weten we het nog van ‘Silicon Wadi’?) zoals dat van Moshe Tshuva en Joshua Altman, oprichters van het Israëlische start-upbedrijf Tethys Solar Desalination (TSD) ontwikkelden met twee andere Israëli’s een nieuwe methode voor ontzilting en waterzuivering die gebaseerd is op de natuurlijke processen van waterverdamping en condensatie. Al met al een belangrijk en boeiend onderwerp dus...
Jan Franke (32) is sinds 2012 correspondent in Israël, de Palestijnse Gebieden en Jordanië. Hij werkt voor o.a. het Algemeen dagblad, voorheen wel voor het Nieuw Israëlitisch Weekblad, Elsevier, BNR Nieuwsradio, Focus op innovatie en economie, VPRO en andere. Ook was hij een tijd werkzaam op de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv met de inhoudelijke focus gericht op de economie en de technologische innovaties in Israël.
In zijn journalistieke werk rapporteert hij over startups, investeerders en ondernemers in sraël en de Palestijnse gebieden. Ook maakte hij verhalen over technologische eenheden van het Israëlische leger, de Gazastrook en dan de vele startups in Silicon Wadi en de activiteiten van 's werelds grootste technologiebedrijven in Israël op allerlei gebied. En op Twitter als “@Franke_schrijft” wordt hij echter ook kritisch gevolgd o.a. n.a.v. zijn verslagen over #Gaza door volgers.