10 jaar in Israël - van hightech tot politiek

Op dinsdag 17 oktber 2023 om 19.30 uur nodigen wij u en belangstellenden uit voor het bijwonen van een lezing over het onderwerp "10 jaar in Israël - van hightech tot politiek" door journalist Jan Franke. Locatie: Zalencentrum “De Fontein” Goudenregenstraat 77, 8922 CP in Leeuwarden. Er is voldoende vrij parkeren mogelijk op eigen terrein van de locatie en rondom het gebouw.

Israel heeft de afgelopen 15 jaar een wonderbaarlijke economische transformatie doorgemaakt. De succesvolle hightech industrie bracht welvaart en nieuw elan. Maar de rijkdom werd niet goed verdeeld en lang sluimerende interne en externe problemen bleven onopgelost. Nu dreigt - in een verhit politiek klimaat - economische neergang. Hoe heeft het zover kunnen komen en kan Israel het tij nog keren? Door de uitzonderlijk ontstane oorlogssituatie waarin Israël terecht is gekomen, zal Jan Franke daar zeker aandacht aan besteden.

Van 2012 tot 2019 en werkte Jan Franke als journalist in Israel en de Palestijnse Gebieden, Egypte en Jordanie. Hij was gespecialiseerd in verhalen over economie en technologie, maar heeft ook veel gewapende conflicten verslagen. Van 2019 tot 2022 heeft hij als senior beleidsmedewerker voor de Nederlandse ambassade in Tel Aviv gewerkt.

KIBBOETS OP DE KLEI

Op dinsdag 19 september 2023 om 19.30 uur nodigen wij u en belangstellenden uit voor het bijwonen van een lezing over het wel heel bijzondere onderwerp "Kibboets op de klei" in Franeker door journalist Auke Zeldenrust en historicus Syds Wiersma en met verhalen, beelden en films. Locatie: Zalencentrum “De Fontein” Goudenregenstraat 77, 8922 CP in Leeuwarden. Er is voldoende vrij parkeren mogelijk op eigen terrein van de locatie en rondom het gebouw.

In de jaren '30 van de vorige eeuw is op initiatief van toenmalig geneesheer Jacob Bramson van het Franeker psychiatrisch ziekenhuis de oprichting van een kibboets, een Joodse boerderij, tot stand gekomen. Op deze Franeker kibboets werden Joodse mensen opgeleid om later op de kibboetsim in toenmalig Brits mandaatgebied Palestina (eretz Israël) aan de slag te gaan om daar de landbouw te ontwikkelen en die gebieden in cultuur te brengen.

Tussen 1934 en 1942 gingen 90 jonge Zionisten in Franeker het avontuur aan. Zij zouden Palestina Pioniers worden en de Franeker Kibboets "Beth Chaloets" trok Joodse landbouwleerlingen aan uit heel Europa.

De Joodse Bijdrage

Op dinsdag 21 maart om 19:30 uur wordt er een lezing gehouden in Zalencentrum “De Fontein” Goudenregenstraat 77, 8922 CP in Leeuwarden door André Agsteribbe als auteur van zijn boek "De Joodse Bijdrage". 

Nauwelijks 0,2% van de wereldbevilking heeft een joodse achtergrond, maar van alle Nobelprijzen sinds 1901 ging 22% naar Joden en van de Nobelprijzen voor wetenschappelijk onderzoek zelfs 26%.

Zijn studie met het schrijven van dit boek biedt voor dit raadsel een verklaring.Sinds het eind van de 19e eeuw stonden Joden aan de wieg van 300 ontdekkingen, uitvindingen en initiatieven die de wereld definitief veranderden: Marx, Freud, Einstein zijn bekend, maar wie zijn de mensen achter de pacemaker, de pil, de spijkerbroek, Sesamstraat, Amnesty International, chemotherapie, WhatsApp, Google, Facebook, Tripadvisor, Netflix, bluetooth, Shell, het feminisme, Greenpeace, de buienradar, de benzinepomp, enzovoort, enzovoort?

De rol van Josephus Flavius in de Romeinse tijd

Op dinsdagavond 21-02-2023 om 19.30 u houdt Dr. J.E. Glas een lezing over de rol van de beroemde joodse historicus Josephus Flavius in Israël tijdens de Romeinse tijd.
Eelco Glas is gepromoveerd op een proefschrift over Flavius Josephus’. Sinds februari is Eelco als onderzoeker werkzaam aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap alsmede als docent (Oude) Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel is hij bezig met het verkennen van een nieuw onderzoeksproject met als voorlopige titel Philo: Een Joodse migrant tussen Alexandrië en Rome. Eelco Glas promoveerde op zijn proefschrift over Flavius Josephus’ Bellum Judaicum  in de aanwezigheid van zijn promotores prof. dr. Steve Mason, hoogleraar Ancient Mediterranean Religions and Cultures (o.a. Onderzoek Dode Zee rollen), en prof. dr. Lautaro Roig Lanzillotta, hoogleraar Nieuwe Testament en Vroeg Christendom aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG.