De Joodse Bijdrage

Op dinsdag 21 maart om 19:30 uur wordt er een lezing gehouden in Zalencentrum “De Fontein” Goudenregenstraat 77, 8922 CP in Leeuwarden door André Agsteribbe als auteur van zijn boek "De Joodse Bijdrage". 

Nauwelijks 0,2% van de wereldbevilking heeft een joodse achtergrond, maar van alle Nobelprijzen sinds 1901 ging 22% naar Joden en van de Nobelprijzen voor wetenschappelijk onderzoek zelfs 26%.

Zijn studie met het schrijven van dit boek biedt voor dit raadsel een verklaring.Sinds het eind van de 19e eeuw stonden Joden aan de wieg van 300 ontdekkingen, uitvindingen en initiatieven die de wereld definitief veranderden: Marx, Freud, Einstein zijn bekend, maar wie zijn de mensen achter de pacemaker, de pil, de spijkerbroek, Sesamstraat, Amnesty International, chemotherapie, WhatsApp, Google, Facebook, Tripadvisor, Netflix, bluetooth, Shell, het feminisme, Greenpeace, de buienradar, de benzinepomp, enzovoort, enzovoort?

De rol van Josephus Flavius in de Romeinse tijd

Op dinsdagavond 21-02-2023 om 19.30 u houdt Dr. J.E. Glas een lezing over de rol van de beroemde joodse historicus Josephus Flavius in Israël tijdens de Romeinse tijd.
Eelco Glas is gepromoveerd op een proefschrift over Flavius Josephus’. Sinds februari is Eelco als onderzoeker werkzaam aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap alsmede als docent (Oude) Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel is hij bezig met het verkennen van een nieuw onderzoeksproject met als voorlopige titel Philo: Een Joodse migrant tussen Alexandrië en Rome. Eelco Glas promoveerde op zijn proefschrift over Flavius Josephus’ Bellum Judaicum  in de aanwezigheid van zijn promotores prof. dr. Steve Mason, hoogleraar Ancient Mediterranean Religions and Cultures (o.a. Onderzoek Dode Zee rollen), en prof. dr. Lautaro Roig Lanzillotta, hoogleraar Nieuwe Testament en Vroeg Christendom aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG.

“De vergroening van Israël vanuit het verleden tot op heden”.


Op dinsdagavond 17-01-2023 om 19.30 u houdt directeur Vivian Rinat van het JNF een lezing over het onderwerp “De vergroening van Israël vanuit het verleden tot op heden”.

Het Joods Nationaal Fonds (JNF) richt zich op de ontwikkeling van duurzame, ecologische projecten ten behoeve van de leefbaarheid van alle mensen in de Israëlische samenleving. Aan de hand van hun 4 pijlers werken zij aan het groen en leefbaar maken én houden van Israël:

- natuur en bebossing

- watermanagement

- landbouw

- welzijn

“Leven en werken van Marc Chagall”


Op dinsdagavond 15-11-2022 om 19.30 u houdt Dr. Jan Henk Hamoen een lezing over het onderwerp “Leven en werken van Marc Chagall”.

De beroemde Joodse kunstenaar Marc Chagall werd in 1887 in Vitebsk (Wit-Rusland) geboren en stierf in 1985 in Zuid-Frankrijk, in het kleine dorpje Saint Paul de Vence. In dat lange leven schilderde hij, maakte vele litho’s en ontwierp prachtige ramen voor kerken en openbare gebouwen over de hele wereld. In veel van zijn werk komen religieuze thema’s aan de orde, waarbij hij zijn Joodse wortels vaak een plaats gaf, maar ook aan christelijke symbolen niet voorbij ging. In het prachtige museum ‘Message Biblique’ in Nice hangt een serie schilderijen, die Bijbelse verhalen als achtergrond hebben. Daarin spelen Genesis, Abraham en Mozes een centrale rol.

Maar kijken naar zijn werk met als achtergrond Bijbelse verhalen gezien door de ogen van de kunstenaar Marc Chagall is niet alleen van mooie plaatjes genieten. Chagall zet ons ook aan om opnieuw na te denken over bekende verhalen uit de Bijbel.